2017. december 29., péntek

Extrák 1. Rész - Vanda

Sziasztok!

Ma egy különleges betta (szín) típust fogunk "elemezni", azaz az ún. "Vanda" típust. :p

A Vanda érdekes kinézetű betta, már-már egzotikusnak is mondható :D. Egy tenyésztő így jellemezte ezt a típust:

"A Vanda elnevezés az Orchid betták világában használatos az ilyen mintákra, a sárga alap, piros "virág" foltokra utalva. Ezt a kifejezést a délkelet-ázsiai betta tenyésztők fogadták el erre a speciális mintára. Függetlenül attól, hogy ez a tulajdonság egy "Narancssárga Dalmata" pecsételő gén adaptációja, vagy egy hasonló, más genetikai esemény által előidézett példa, senki sem biztos ebben. A vörös foltok különböznek a tipikus dalmatától, és jóval kisebbek, mint a narancssárga dalmata foltok."


Most az én véleményem jön:
Vanda mintázatú hím. Jól látható, hogy az úszói átlátszóak,
 a vörös foltok pedig változó erősségűek és méretűek
Forrás: Pinterest

Első ránézésre a Vanda mintázatú betták alapszíne a celofán, sárga, halvány narancssárga, krém vagy pasztell. A halványpirostól a bordóig/mélyvörösig terjedő színű foltok csak az úszókon fordulnak elő. Előfordulásuk teljesen véletlenszerű, hol sűrűbb, de van hogy az egész bettán csak 3-4 folt van.


Blue Vanda Halfmoon Plakat
Forrás: Pnterest
Természetesen a Vanda sem maradt ki a továbbtenyésztésből és folytonos nemesítésből, így egyre újabb és újabb kinézetű halak láttak napvilágot. Többek között a Kék Vanda (blue vanda) és a Zöld Vanda (green vanda)....
...és a Fancy változata:

A Fancy-ról csak annyit, hogy ezek általában 3, vagy annál több színből állnak össze, a legváltozatosabb foltokban. (Az is észrevehető, hogy a legtöbb Fancy betta farokúszóinak vége egy kicsit cakkos, vagy hullámos, egy vékony, sötét színű szegéllyel.)

Szintén Pinterest-ről


Mindenkinek Boldog Új Évet Kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése