2017. november 21., kedd

A Sziámi harcoshal tenyésztése

Sziasztok!

Mielőtt elkezdené az akvarisztika szerelmese ezeket a fantasztikus halakat tenyészteni, fel kell készülnie az ivadékok fogadására és felnevelésére.

De előtte leszögezném, hogy a legelső cikkemben azt írtam "...alkalmam még nem volt tenyészteni őket, de ami késik nem múlik." nos, ami azt illeti, ez azért van, mivel legutoljára az ikrarakás ugyan sikeresen megtörtént, csakhogy a hím elfogyasztotta saját ivadékait, azaz az ikrákat. Így ikra nélkül nem ért sokat a habfészek...

Amikor egy hal (legyen a hím vagy akár a nőstény) párzás után elfogyasztja az ikráit, akkor a tenyésztő vagy elveszi az egész fészket, vagy kiveszi a hímet. A habfészek kiemeléséhez elég egy lapos tál, amibe könnyedén bele lehet nyúlni. Oka: hogyha leesett egy ikra, vagy "rendellenesnek" tűnik (mivel az apa el szokta fogyasztani a beteg ikrákat), akkor egy kisebb pipettával végezhetjük el a munkát.
A lényeg, hogy mindig legyen akkora hely, hogy egy -NEM nevenincs- fűtő beleférjen.

Ezzel a módszerrel csak az a baj, hogy a betták kifejezetten ivadékgondozó halak, azaz ha nem az apa vigyáz rájuk az ikrarakástól az elúszásig, akkor könnyen megeshet, hogy nem fognak majd ő maguk sem ivadékot gondozni. Magyarul: kiveszik belőlük az ösztön.

Na, térjünk vissza a tenyésztés alapjaihoz:

Ami szükséges ehhez:
- 10-15 literes akvárium (de a 20-as sem árt) legyen teteje, hogy a leendő kicsik ne fázzanak meg
- szivacsszűrő/porlasztókő
- fűtő (beállítható legyen, még a végén felforrna a tenyészmedence vize egy ócska fűtőszállal)
- fény (fénycső)
- rejtekhely a nősténynek, a jávai mohától elkezdve a műnővényig lehet bármi
- lebegő, vagy magas vízinövény, amire a hím a habfészkét építheti

És a legutolsó, egyben a legfontosabb: a tenyészállatok.

Ne kisállatkereskedésekben vedd meg a halakat, jobb ha magától a tenyésztőtől szerzed be, ez sokkal megbízhatóbb, ráadásul így válogathatsz a jóval nagyobb választékból. Ha viszont kereskedésben veszed meg, akkor kérdez meg az eladót a hal korát illetően. (Gondosan válaszd ki a halakat, ne csak az úszó formájára, a színére is ügyelj!)
A hím (copper Halfmoon Plakat)...
És a nőstény (blue Plakat).

Ezután...

Szóval, ha már megvannak a halak, minden szuper, most már csak össze kell szoktatni őket. Ha még kezdő vagy, és aggódsz a nőstény épségéért, akkor told az akváriumát a tenyészmedencével szembe,- hogy jó rálátása legyen az abban elhelyezett hímre. 3-4 napot így szoktasd, majd tedd be a nőstényt a hímhez.

A gyakorlott, profi tenyésztők általában egy ún. kéménybe vagy egy pohárba teszik a hímet/nőstényt, és hogyha a párja érdeklődik iránta, akkor összeereszthetjük. (A "kémény" valójában egy PET palack, a felső része nélkül.)
Egyébként érdemesebb előbb a nőstényt betenni az akváriumba, hogy fel tudja fedezni a rejtekhelyeket, így több esélyt adhatunk neki, amikor a hím kergeti. Ellenkező esetben sem veszítünk sokat, csupán a nősténynek kevesebb ideje lesz rejtekhely keresésre.


Ez kétféleképp történhet:

1. Ha viszonylag nagy az akvárium, és van bőven búvóhely, illetve a hím nem túlzottan agresszív vele (fontos szempont), akkor rögtön bekerülhet, miután megjelentek rajta a függőleges, világos          csíkok.

2. Kicsi az akvárium és nem fér el benne sok rejtekhely? Esetleg nem akarod, hogy nagyon megtépje a hím? Én így szoktam ez ellen védekezni: ismered azt a műanyag keretes ún. szülőhálót? Ezt persze elevenszülő fogaspontyoknak találták ki, mint pl.: Guppi, Platti, Molly, stb...Tehát, én egy ilyen hálóban szoktam belógatni a nőstényt, hogy védve legyen a hím agressziója elől, és mégis láthassa (nem kifejezetten vagyok oda azokhoz a gondolatokhoz, hogy szaporodjanak természetes módon, tudod, természetes szelekció, stb... Gondolj bele, ha a hím leszaggatja a nőstény úszóját, az mennyire fájhat neki?). Amikor kellő méretű a habfészek, kieresztem a nőstényt.       

A nőstény a függőleges csíkokkal: KATT IDE!, vagy IDE!


A hím ritka béna habfészek építésben, mi a teendő?


A hím igyekszik minél nagyobb fészket építeni
Rengeteg trükk van erre a problémára, ilyenek a nagy levelű lebegő vízinövények, vagy a gyökeres változatok. Mindenesetre a levelek alatt a buborékok megmaradnak, nem is éri őket levegő, így valamivel tartósabbak. A másik, egyben az egyik legjobb ötlet, sok tenyésztő kedvence: parketta alátétfólia. Egy 5x5 cm-es (vagy nagyobb) lap tökéletes ilyen esetekben, plusz a hímek is előszeretettel építik alá a fészküket.



Ezután az ikrázás következik, de ezt inkább nem részletezném...(18+) (mondom, NEM részletezem...)
A fészkét egy különleges szerve segítségével készíti, 
és egy tartós anyaggal (nyálkával) vonja be a buborékait.

Vannak azért profi habfészek-építők is ;D
Megvan a habfészek, leikráztak... és ezután?

Ilyenkor kell közbelépni. Ha már a nőstényben nincs több ikra, és mindegyiket felragasztotta a hím a fészekbe, akkor a nőstényt ki kell venni, mert a hím elkergeti a fészektől. Ha nem vesszük ki, az akár a nőstény életébe is kerülhet. Amint kiveszed, tedd tiszta, friss vízbe, és etesd meg! (És mindig legyen fedett az akvárium, ha nem, akkor az ivadékok könnyen megfázhatnak, míg 2 hetesek nem lesznek.)

Az ivadékok a habfészekben :3
Az ikrák kikelése 28-29 °C-on nagyjából másfél nap, 30-on pedig csupán 24-26 óra. A fél centinél kisebb, habfészekben függeszkedő ivadékokat az apjuk szüntelenül óvja, visszaköpi a kihullókat. Nagyjából 3-4 nap kell ahhoz, hogy elússzanak (vízszintesen tudjanak úszni). Ekkor kezd idegileg roncs lenni az apjuk ;D már nem tudja féken tartani őket, s amint visszateszi az egyiket, rögtön 3 szökik meg előle. Ekkor már ki kell venni szegényt, idegileg teljesen kimerülhet :p



Mivel kell etetni a kicsiket?

Jó ideig néznek ki így, nagyjából csak 2 hónapos
 koruk után kezdenek el színesedni
Erre is rengeteg megoldás van, az egyik a sórák ivadék (15-17 órás), tehát a kicsik 2 napján el is kezdheted a keltetésüket. (Boltokban kapható ilyen sórákpete-só por, amit desztillált vízbe lehet szórni, és ott nevelgetni.)



Élő eleség (a nem mozgó kaját nem eszik meg ilyen korban): ecetféreg, tojás szuszpenzió (csak kezdésnek), banánféreg,mikróféreg és rengeteg más apró méretű élő eleség.

1 hónapos korukban már el tudják fogyasztani az apró szemű, külön ivadékoknak adható szárazeleséget, Cyclops-ot, Daphnia-t (azaz vízibolha, de ezt nem mindegyik betta szereti), szúnyoglárvát (fehér, fekete, vörös), vágott Tubifex-et, és ezek fagyasztott verzióját. 

3 hónapos korukban lehet áthelyezni őket egy nagyobb akváriumba, vagy akár maradhat is, a szaporulat méretétől függően.

Néhány hónapos korukban kezdenek el színesedni.
Felnőtté válásuk után nemigen szokott a színük változni.
4-5 hónapos korukban a hímek kezdenek érni, így őket ki lehet szedni külön akváriumokba. Ha nem akarod kis helyen tartani őket (illetve amúgy is kevés hímed van), akkor egy nagyjából 120 literes akváriumot szét lehet osztani több rekeszre egy átlátszatlan PVC elválasztófallal (boltokban lehet ilyet kapni), így kb. 4-8 bettának elég. Persze csak megfelelő megvilágítással, szűréssel és fűtéssel.


És mivel nagyjából 2,-2,5 évig élnek (akár 3 évet is), így boldog tulajdonosa lehetsz kb. 80-100 halnak, megmondhatatlan arányban hímekkel és nőstényekkel.

Még így utoljára megemlíteném a Betta Territory oldalát, ahol minden egyes ikrázás pontos adatai fel vannak jegyezve, mellettük a szülők (esetenkénk nagyszülők képeivel, származásával) és az ivadékok képeivel, plusz néhánynál videókkal. Mindenkinek ajánlom az oldalt, nagyon jó trükköket, praktikákat lehet rajta találni ;)  Katt a Betta Territory-ra

Sziasztok, és sok sikert a tenyésztéséhez! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése