2017. november 15., szerda

Sziámi Harcoshal Tartása



Ha elköteleznéd magad egy betta tartásában, akkor had adjak néhány tippet (egy tenyészállat vagy egy háziállat kiválasztásában):

- Mindig vedd meg a leendő háziállatod lakhelyét, mielőtt őt vásárolnád meg.

- Az akváriuma semmiképp se legyen olyan kis 2-2,5 literes befőttesüveg méretű börtöncella, mert ebben legfeljebb csak apatikus lesz, arról nem is beszélve, hogy az apró élőhely vízében sűrűbben elszaporodnak a baktériumok, ami a  betegségek melegágya lenne, többek között a fátyolbetegség, úszórothadás, darakór és hasvízkór.Valamint a nitrát és az ammónia is sűrűbben előfordul a vizében, ami a hal pusztulásához vezethet (ebben volt részem, nem kívánom senkinek sem).

Példa. Ilyen helyen nem húzza sokáig,
bármennyire is mutatós.
 A betegséget gyakran esélyesebb megelőzni, semmint meggyógyítani

- Tartásához megfelel egy nano akvárium is ( mely nagyjából 6-10 literes), ezt be lehet szerezni egy szaküzletben, az eBay-en vagy bármely ezzel foglalkozó weboldalon. Az akváriumban legyen mindenképp egy szűrő és fűtő. (Ha ideiglenes akváriumként használnál egy kb. 3-5 literes tartómedencét, akkor azt mindenképpen kétnaponta takarítsd ki!)



- A vize hőmérséklete 29-30 °C, bár a 27-28 °C jobb, hisz hűvösebb vízben tovább élnek (2-3 év), a semleges vizet kedveli, ez 6,5-7,5 pH között mozog, a keménység pedig: 5,6-11,2 NK°. Szivacsszűrő, vagy porlasztókő gondoskodjon a szűrésről, ne egy belsőmotoros szűrő, a betták az állóvizet jobban szeretik mint az erős folyásút. (Miután bejárattad az akvárium vizét 3-7 napot kell várni, mire akklimatizálódik. Csapvízből nem lesz varázsütésre akváriumvíz. Idő kell neki.
Persze ezt úgy lehet a legkönnyebben elérni, hogy az aljzaton, dekoráción kívül rengeteg élő vízinövényt  ültetünk bele, amik majd segítenek a víz átállásában.)

- A hal megvásárlásakor több szempontra kell ügyelni: az úszók szakadásmentesek, minden pikkelye megvan, nem húzza össze az uszonyait és nincsenek rajtuk apró fehér foltok. Sajnos sokszor előfordul, hogy vásárláskor nem nézünk szét jobban, és beteg, kiöregedett halakat veszünk. 

- Haltápot feltétlen kell venni, ez lehet minőségi lemezestáp, száraz vagy fagyasztott szunyoglárva, sórák, Tubifex. (Vagy a lakásban talált, levadászott szúnyog, vagy muslinca ;p)

Szóval ha már megvan minden, ami kell, akkor 2,5-3 évig boldog tulajdonosa lehetsz egy bettának :P


És ha úgy gondolod, hogy magányos, netán unatkozna, akkor dobd fel mindennapjait heti 2-3-szori tükrözéssel néhány percig (tegyél a halad elé egy kis tükröt, melyben meglátja önmagát, azt gondolva, hogy egy rivális jelent meg előtte), vagy használj egy kis lézert, amit félhomályban az akváriuma előtt lassan húzogatva felhívhatod rá a figyelmét (nálam ez bejön, csak az a gond, hogy az akvárium oldalán mászkáló muslincák jobban lekötik XD).


A második lépés a halbarátnő beszerzése lesz (de erről később :D)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése