2018. december 21., péntek

Békés harcoshal- Betta imbellis

Sziasztok!


Amit tudni kell róla:

A Betta imbellis (Békés harcoshal) nem véletlenül kapta a nevét, a hímek nem gyilkos hajlamúak a másik féllel szemben. Tulajdonképpen kettő hímet egyáltalán nem nehéz tartani egy akváriumban, halálesetek nélkül. Egy 50-80 literes akváriumot ültessünk telenövényekkel, helyezzünk bele annyi búvóhelyet, amennyit bírunk, és kész is a Betta imbellis-édenkert!

Nemesített Plakat hím
A vize...

Ez a fajta jobban bírja a hűvösebb vizet, így egy 25-29 fokos, 6,5-7 pH-jú (lágy),  7-10 NK°-s vízben valószínűleg tökélesen fogják érezni magukat.

Irizáló zöld hím
Tenyésztése...

Egy párt egy nagyjából 30-50 literes akváriumban tarthatunk. Ha a nőstény készen áll a párzásra, akkor a hím habfészket készít, majd ha végzett vele, akkor odacsalogatja/terelgeti a nőstényt, és összefonódással ikrákat présel ki belőle, amiket lehullás közben összeszedeget a szájában, és a habfészekbe köpi. A nőstény is segít összeszedni az ikrákat. (Nagyjából 4-5 cm-re nőnek meg, ennél a nőstény csak egy kicsit kisebb. Akár a 2-5 évet is megérik.)

Gyakorlatilag a tenyésztése/nevelése/tartása majdhogynem megegyezik a betta splendensével, a minimális agressziót leszámítva, ugyanis NEM véletlenül kapta a nevét.

Szintén egy továbbtenyésztett Roundtail hím  (forrás: Pinterest)

Tartása...

Mivel egyáltalán nem agresszív, ezért nála veszélyesebb, csipkelődős fajokkal nem jön ki jól, sok stresszt okozna az előlük való menekülés.

"Vad" típusú hím 
Etetése...

Ragadozó. Tubifex, sórák, szúnyoglárva minden mennyiségben adható. Ezen kívül a lemezesre is könnyen rászoktatható.


Extra:

Fontos információ: a Betta imbellis képes szaporodni a Betta splendenssel! Ezek utódai mind hibridek lesznek, és csak az F2-F3-as generációban kezdenek el igazán szépek lenni.

Megjegyzés: a bettáknál az utódok leginkább az apától örökölnek, azaz, ha hibrideket akarunk, meg kell választani az apa tulajdonságait. Ha az apa imbellis, akkor nagyobb valószínűséggel az ivadékok kissé furcsa színű vagy formájú imbellisekre fognak hasonlítani. Ha splendens az apa, akkor könnyebb dolgunk van, hiszem bármilyen színt és formát hozhatunk létre.

Nem sokára én is megpróbálom tenyészteni a két fajt, és próbálok minél részletesebb leírást adni az imbellis x splendens utódokról. :D


A betta hímet leszámítva kb. ilyen helyen éreznék jól magukat.
 Dúsan ültetett növényzet, nem túl erős fényviszonyok a legjobbak számára
És mivel már Magyarországon is egyre gyakoribb, nem jelent gondot a beszerzése sem. (Én is "vadászok" néhányra mostanában.)

Összességében ez a faj nyugodt jellemével, óvatos mozgásával ideális egy "lassú" életvitelű akváriumba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése